Professionsbachelor
Drømmer du om at arbejde med børn og unge?
Og vil du forvandle dine fritidsinteresser til et professionelt arbejdsliv? Så er læreruddannelsen noget for dig.
Som lærer kan du dyrke din passion for de fag, du brænder for, samtidig med du er med til at danne og uddanne børn og unge.
Det er både et kreativt, sjovt og udfordrende arbejde at undervise børn og unge.
Lærerjobbet er også et arbejde, hvor du får mulighed for at bringe alle dine faglige og personlige kompetencer i spil. Og det uanset om din passion er sprog, musik, idræt, matematik eller noget helt femte.
Som lærer kommer du tæt på mange børn og unge mennesker. Du får mulighed for at påvirke den enkelte elevs hverdag positivt. Og samtidig kan du bidrage til at danne og uddanne de næste generationer.
Det er et stort ansvar, der venter dig som lærer.
Derfor har vi på læreruddannelsen skabt et studie, der veksler mellem teori og praksis. Det sikrer, at du både udvikler din evne til at undervise og tilegner dig en stærk faglig, pædagogisk og teoretisk indsigt.
Uddannelsen er meget tæt på det arbejdsliv, der venter dig som uddannet lærer.
I løbet af uddannelsen har du 18 ugers praktik, og du laver flere projektforløb med fx lokale skoler.
Med den ballast er du rustet til at gå ud og gøre en forskel for og sammen med børn, unge, forældre og kommende kolleger.
På læreruddannelsen specialiserer du dig typisk i 3 undervisningsfag. Du har yderligere mulighed for at tone din uddannelse via særlige specialiseringsmoduler.
Læreruddannelsen giver dig en del frihed til at sammensætte den uddannelse, du drømmer om.
Halvdelen af dit uddannelsesforløb har du selv indflydelse på, idet du skal vælge 3 undervisningsfag, du vil specialisere dig i samt 2 specialiseringsmoduler. Undervisningsfagene og specialiseringsmodulerne fordeler sig ud over uddannelsens 4 år.
De første 3 år af uddannelsen har du også forløbet lærerens grundfaglighed. Her er der bl.a. fokus på de pædagogiske, psykologiske og didaktiske aspekter af lærerarbejdet.
Derudover består uddannelsen af 3 praktikforløb og et bachelorprojekt.
Strukturen for de 4 år på læreruddannelsen kan du se via nedenstående links.
Struktur for Læreruddannelsen på Fyn, sommerstart (inkl netuddannelse)
Struktur for Læreruddannelsen på Fyn, vinterstart
Struktur for Læreruddannelsen i Jelling, vinterstart
Struktur for Læreruddannelsen i Jelling, sommerstart
Inden studiestart skal du vælge dit indgangsfag, som er det første undervisningsfag, du har på læreruddannelsen.
Når du vælger dit indgangsfag, skal du vælge, om du vil specialisere dig i indskoling/mellemtrin (1.-6. klasse) eller mellemtrin/udskoling (4.-10. klasse).
På UCL’s læreruddannelse i Odense kan du ønske at begynde med:
På UCL’s læreruddannelse I Jelling kan du ønske at begynde med:
Vi vil anbefale, at de resterende 2 undervisningsfag, du vælger, er målrettet samme aldersgruppe. Det vil gøre det lettere for dig at få job.
Derfor er det fx en god idé, at dit indgangsfag er målrettet de yngste klasser, hvis du senere tænker at vælge fag, der udbydes i indskolingen.
UCL’s læreruddannelse udbyder 16 af de fag, der undervises i i den danske folkeskole.
Læs mere om fagene ved at klikke herunder:
Engelsk (1.-6. klassetrin eller 4.-10. klassetrin)
Idræt (1.-6. eller 4.-10. klasse)
Dit første undervisningsfag vælger du inden studiestart. De 2 øvrige fag vælger du undervejs i uddannelsen.
Via nedenstående link "Rul for undervisningsfag" kan du se, hvilke fag du kan vælge hvor og hvornår som undervisningsfag nummer 2 og 3.
Du skal opfylde specifikke krav for at kunne vælge de forskellige undervisningsfag. De krav kan du læse om på retsinformation.dk.
Hvis du ikke opfylder adgangskrav til faget, kan du på VUC få en individuel vurdering af dine kompetencer, så du ikke bruger tid på at lære noget, du allerede kan i forvejen. Dit lokale VUC kan vurdere dit faglige niveau op mod målene for konkrete fag på gymnasiale niveau (HF/STX).
Lærerens grundfaglighed er et gennemgående fag de første 3 år af uddannelsen.
I faget er der fokus på, at du får almene kompetencer til at tage vare på skoleelevers læring, udvikling, trivsel og dannelse ud fra den enkelte elevs behov og forudsætninger.
Det er et fag, som blandt andet drejer sig om pædagogiske, psykologiske og didaktiske aspekter af lærerarbejdet. Derudover er der fokus på specialpædagogik og undervisning af tosprogede.
Lærerens grundfaglighed har 6 moduler:
Specialiseringsmodulerne er din mulighed for at specialisere dig og give din uddannelse en bestemt toning. De giver dig både mulighed for at fordybe dig yderligere i et fag eller for at arbejde med tværfaglige problemstillinger.
Du kan vælge op til 2 specialiseringsmoduler i løbet af din uddannelse.
Ansøgning om merit skal ske så tidligt som muligt og senest inden påbegyndelse af det semester, hvor faget afsluttes. Det bemærkes, ar der ikke kan søges merit for fag i hvilke der allerede er aflagt prøveforsøg.
Du kan både komme på praktik- og studieophold i udlandet i forbindelse med, at du tager læreruddannelsen.
På læreruddannelsen kan du rejse ud i din studietid på 3 måder:
Praktikperioder på 3. årgang kan afvikles i udlandet efter nærmere aftale.
Som hovedregel er det den studerende selv, der i samarbejde med det internationale kontor og praktikkontoret finder ud af, hvor han/hun vil i praktik.
Med stipendier fra NORDPLUS eller ERAMUS+ kan du komme på studieophold i henholdsvis Norden og Europa.
Begge udvekslingsprogrammer kræver, at første studieår er overstået, og at studieopholdet giver merit på læreruddannelsen.
For ERAMUS+’ vedkommende er det også et krav, at udlandsstudiet varer minimum 3 måneder.
For Nordplus vedkommende er det også et krav, at udlandsstudiet varer minimum en måned.
Som lærerstuderende kan du også deltage i kortere udvekslingsprogrammer på omkring 10 dage. Undervisere og studerende hos os har blandt andet deltaget i:
Læreruddannelsen på Fyn sætter de kommende år særligt fokus på, at de studerende skal lære at arbejde med det internationale perspektiv.
Læreruddannelsen på Fyn har indgået en aftale med 3 kenyanske læreruddannelser. Projektet hedder GLAD. Det står for Global Learning – Advanced professionalism – Dialogue.
Danske studerende kommer til at arbejde tæt sammen med kenyanske studerende via GLAD-projektet.
I undervisningsfagene geografi, musik og matematik samarbejder studerende fra Danmark og Kenya bl.a. via Skype om globale temaer. Samarbejdet bliver udvidet til flere undervisningsfag de kommende år.
I specialiseringsmodulet ”Interkulturelle møder i et internationalt perspektiv” samarbejder danske og kenyanske studerende også. Her er der f.eks. fokus på kulturmøder, sundhed og bæredygtighed. Derudover kan danske studerende via GLAD-projektet komme på 3 ugers praktikophold i Kenya.
Alle studerende på UCL’s læreruddannelse er sikret praktikplads. Uddannelsen byder på i alt 18 ugers praktik.
3 gange i løbet af uddannelsen skal du i praktik i 6 uger.
På Læreruddannelsen på Fyn er dit første praktikophold på 1. studieår. På Læreruddannelsen i Jelling er dit første praktikophold på 2. studieår.
De 2 øvrige praktikophold ligger på 3. og 4. studieår.
Der er mødepligt til praktikken.
Vi har et stort netværk af praktikskoler, og det er en stor fordel for dig.
Det betyder, at vi kan give dig rig lejlighed til at prøve kræfter med forskellige skoleformer og typer af elever gennem dit uddannelsesforløb.
Første og tredje praktikforløb foregår på en folkeskole. I praktikforløb nummer 2 (3. studieår) har du også mulighed for at komme i praktik på en efterskole, friskole, specialskole eller på en skole i udlandet.
I løbet af praktikken får du mulighed for at planlægge og gennemføre forskellige undervisningsforløb.
Praktikperioderne har forskellige temaer. I løbet af de 3 praktikforløb arbejder du fx med:
Gennem hele praktikperioden er du tilknyttet en vejleder på praktikstedet.
2 af de 3 praktikperioder afsluttes med eksternt bedømt praktikeksamen. Det skal være med til at sikre et godt og relevant udbytte af praktikken.
Praktikken er ulønnet, men du får din SU med.
Læreruddannelsen udbydes også som netbaseret uddannelse. Uddannelsen tager 4 år og er for dig, der har behov for en fleksibel studieform.
Den netbaserede læreruddannelse har samme indhold og omfang som den ordinære læreruddannelse på 4 år.
Den netbaserede uddannelse adskiller sig ved, at undervisning, faglig vejledning og andre studieaktiviteter både kan foregå virtuelt og i samme fysiske rum. Den netbaserede del af studieaktiviteterne kan endvidere foregå forskudt i tid.
Ca. 80 procent af uddannelsen er netbaseret, og ca. 20 procent af studieaktiviteterne foregår ved fysisk fremmøde på lokationer i Odense eller Vejle.
Studieformen er til dig, som har brug for stor frihed og fleksibilitet til at studere, når og hvor det passer dig.
Vi forventer af dig, at du har:
Du forventes også at være aktivt deltagende i både netbaserede studieaktiviteter og på de tilrettelagte seminarer.
Med den netbaserede læreruddannelse får du en uddannelse, hvor du er sikret:
Den netbaserede læreruddannelse inkluderer:
Invitationer til ekstraordinære aktiviteter knyttet til den ordinære læreruddannelse (fx gæsteforelæsning, studiebesøg mm) kommunikeres i god tid.
Det er ikke et krav, at du har særlige it-kompetencer for at blive optaget på den netbaserede uddannelse. Men du skal være indstillet på og have lyst til at arbejde med digitale medier og undervisningsrelateret software.
Fag med høj grad af laboratorieaktivitet (biologi, fysik/kemi, natur og teknologi) og de praktisk musiske fag udbydes ikke netbaseret.
Hvert forårssemester udbydes et sprogfag (engelsk, tysk) og et kulturfag (historie, samfundsfag, kristendom)
Hvis de netstuderende ønsker det, kan de tage undervisningsfag på den ordinære læreruddannelse.
Vær opmærksom på, at kun fag der er tilslutning til oprettes.
Hvis du begynder på læreruddannelsen september 2020, har du mulighed for at tage følgende undervisningsfag som netbaseret uddannelse:
Derudover skal du vælge 2 undervisningsfag.
Som studerende på læreruddannelsens enkeltfag har du mulighed for at tage følgende undervisningsfag som netbaseret uddannelse.
Det er muligt at tage andre undervisningsfag. Ønsker du at følge andre end de ovennævnte fag, skal du dog ikke forvente at kunne tage dem netbaseret. I linket “Rul for undervisningsfag” herunder fremgår det, hvor og hvornår undervisningsfag udbydes i hhv Jelling og Odense.
Udover undervisningsfagene har du 18 ugers praktik samt fagområdet Lærerens grundfaglighed, bachelor og specialiseringsmoduler.
Praktik for studerende på den netbaserede uddannelse i Odense og Jelling følger nedenstående forløb:
Der er i alle 3 praktikperioder som udgangspunkt tale om gruppepraktik.
Du er i praktik i 37 timer om ugen og har mødepligt.
I tilfælde af, at du er bosat udenfor Fyn eller Jellings område har du mulighed for selv at finde en praktikskole i nærheden af din bopæl.
Langt de fleste læreruddannede begynder med et lærerjob i folkeskolen, på fri- og efterskoler eller på privatskoler, men karrieremulighederne er mange.
Som lærer kan du både komme til at arbejde med små og store børn, unge og voksne.
Ca. 2/3 af de færdiguddannede lærere arbejder i folkeskolen.
De fleste af de øvrige lærere arbejder også med undervisning.
De arbejder hovedsageligt på friskoler, private skoler, efterskoler, erhvervsskoler, højskoler, sociale institutioner og voksenuddannelsesinstitutioner.
Folkeskoler, friskoler og privatskoler dækker alt fra den lille byskole til storbyskolen med mere end 1000 elever.
Alsidigheden i jobbet er stor. Du arbejder både med børn med særlige evner og børn med særlige behov.
Din primære opgave bliver at undervise. Du kan undervise i flere forskellige fag og på forskellige klassetrin. Du har derfor i høj grad mulighed for at forene din interesse for undervisning med faglige interesser.
Lærerjobbet i folkeskolen og på fri- og privatskoler handler dog også om andet end at undervise.
Det handler også om social omsorg og om at være med til at danne de næste generationer. Og så bliver du også udfordret på din evne til at skabe resultater med andre mennesker.
Samarbejdet med forældre og kolleger spænder bredt. Fra skole/hjem-samtaler og ekskursioner til lærermøder og samarbejde i lærerteams på tværs af faginteresser.
Efterskoler er for 14-18-årige elever, der går i 8.-10. klasse. Eleverne bor på skolen, og dermed flyder undervisning og fritid mere sammen, end tilfældet er i folkeskolen og på fri- og privatskoler. Det giver dig andre udfordringer som lærer, og samtidig også unikke muligheder for at komme tættere på dine elever.
Erhvervsskoler er for unge, der er i gang med en faglig uddannelse til f.eks. tømrer, frisør eller elektriker. Her kan du undervise i fx dansk, matematik eller engelsk.
På højskoler, sociale institutioner og voksenuddannelsesinstitutioner kan du både undervise unge og ældre.
Inden for skoleverdenen kan du vælge at specialisere dig. Du kan både vælge at gå ledervejen eller i en pædagogfaglig retning. Lærere arbejder fx også som:
Læreruddannelsen åbner for mange efter- og videreuddannelsesmuligheder. Den giver adgang til at tage diplomuddannelser og masteruddannelser på danske og udenlandske universiteter - fx:
Læs mere om videreuddannelsesmuligheder hos UCL, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet:
I kvote 1 vurderes du kun på dit samlede gennemsnit fra en adgangsgivende eksamen. Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager man dem med de højeste eksamensgennemsnit.
Kvote 2 skal du søge hvis dit gennemsnit er under 7. Har du en gymnasial eksamen, behøver du kun at sende os dit eksamensbevis. Du vil blive inviteret til en optagelsessamtale via UCsamtalebooking, hvor du selv skal booke en tid. Læs om optagelsessamtalerne her.
Søger du med andet adgangsgrundlag, skal vi have alle relevante dokumenter for at vurdere din ansøgning.
Har du ikke en adgangsgivende eksamen eller har du en udenlandsk eksamen, skal du også søge via kvote 2. Læs mere om det under Individuel kompetencevurdering (IKV) og Optagelse med udenlandsk eksamen.
Vær opmærksom på fagkravene til de ønskede undervisningsfag, inden du søger om optagelse.
For at søge via kvote 1, skal du have en af følgende eksamener med et eksamensgennemsnit på minimum 7:
Har du under 7 i eksamensgennemsnit, skal du søge via kvote 2.
I kvote 2 skal du opfylde et af følgende adgangskrav:
Som en del af en Individuel Kompetencevurdering, skal du være opmærksom på, at du skal opfylde kravet til mindst 3 undervisningsfag. Kravet til undervisningsfag er HF-fag på A-og/B-niveau eller dokumentation på kompetencer der kan sidestilles med kravet. Du kan læse mere om adgangskrav til undervisningsfagene her:
Grundet Covid-19, vil optagelsessamtalerne forløbe anderledes end normalt.
Du vil modtage en invitation, hvor skal du booke tid til en optagelsessamtale, efter vi har modtaget din ansøgning.
Samtalen vil tage udgangspunkt i en case hvor til der er refleksionsspørgsmål tilknyttet.
Selve samtalen vil forløbe som en Skypesamtale af en varighed på 30 min.
Dagen inden Skypesamtalen vil du pr. mail modtage en mødeindkaldelse til samtalen med vedhæftet casen. Her er det vigtigt, at du tester at du kan deltage i mødet, samt dit webkamera og lyd virker inden samtalen.
Det forventes at du skal være klar 15. min inden den bookede samtale.
Du vil blive vurderet på 6 domæner under samtalen på baggrund af casen: Motivation, Samarbejdsevne og personlig integritet, Etisk formåen, Faglig tekstlæsning og teksthåndtering, Kognitiv formåen og Kommunikationsevne.
Du kan læse mere om optagelsessamtalerne her
Du skal opfylde specifikke krav for at kunne vælge de forskellige undervisningsfag på læreruddannelsen. De krav kan du læse om på retsinformation.dk.
Du behøver blot at have haft et af de nævnte fag. På fagets niveau (A, B eller C) skal faget som minimum være bestået.
Udbudte fag og moduler - oversigt
På denne uddannelse er der frit optag. Det betyder, at alle ansøgere, der opfylder adgangskravene, og som har søgt rettidigt, vil blive tilbudt en studieplads.
Det betyder i praksis, at alle, der kan optages igennem kvote 1 (med minimum 7 i optagelseskvotient), optages.
Er du ansøger med et dansk eksamensbevis med karakterer efter 13-skalaen, skal du være opmærksom på, at omregningsskalaen fra 13-skalaen til 7-trinsskalen er blevet justeret.
Du får svar på din ansøgning via UCL’s optagelsesportal den 28. juli.
Du får kun ét svar. Enten får du et optagelsestilbud, dvs. et tilbud om en studieplads eller en standby-plads fra et uddannelsessted. Eller også får du et afslagsbrev fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT).
På UCL's optagelsesportal kan du følge behandlingen af din ansøgning om optagelse fra den dag, UCL modtager din ansøgning, til ansøgningen behandles og du den 28. juli evt. får tilbudt en studieplads.
På optagelsesportalen kan du se, om din ansøgning er færdigbehandlet eller er i gang med at blive behandlet.
Det er ansøgerens ansvar, at de oplysninger som angives i ansøgningen er korrekte.
Officielle dokumenter som vedhæftes som bilag skal altid, og uden undtagelse, indleveres i deres originale form. Der må ikke skrives på dokumenterne eller ændres i dem.
Det er strafbart at søge om optagelse ved brug af forfalskede dokumenter. UCL vil anmelde hver mistanke om dokumentfalsk til politiet.
Dokumentfalsk er en alvorlig forbrydelse, der kan give op til to års fængsling ifølge straffelovens §172 og permanent bortvisning fra UCL’s uddannelser.
Optagelsen kan kontaktes på tlf.: 6318 3333 eller på optagelse@ucl.dk.
Du kan kontakte UCL’s Optagelseshotline, hvis din henvendelse handler om:
Optagelsen kan kontaktes på tlf.: 63 18 33 33 eller på optagelse@ucl.dk.
På Læreruddannelsen i Jelling kan du også snakke med vores studentervejleder om, hvordan det er at være studerende på Læreruddannelsen i Jelling.
Alle UCL’s videregående uddannelser giver ret til SU.
Du kan søge om SU elektronisk ved hjælp af selvbetjeningssystemet minSU via SU’s hjemmeside.
Du kan læse mere om reglerne for SU og rabat til transport på SU’s hjemmeside.
Find SU-vejledning her.
Har du en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som betyder, at du har brug for særlig støtte til at gennemføre din uddannelse, kan du søge SPS – Specialpædagogisk Støtte.
Målgrupperne for specialpædagogisk støtte er studerende med:
Læs mere på Specialpædagogisk støtte (SPS).
Marie-Louise Paasch Almar, SPS-koordinator, 63 18 47 32 eller sps@ucl.dk.
Hvis du dyrker elitesport på højeste nationale eller internationale niveau, kan du søge om at blive optaget i UCL Elitesport.
Marianne Kaslund, kontaktperson vedr. UCL Elitesport, 21 79 71 28 eller maka@ucl.dk.
Åbent hus giver dig et indblik i, hvordan det er at være studerende på den aktuelle uddannelse.
Du kan komme og høre om:
Studiepraktikken giver dig mulighed for at opleve livet som studerende på en videregående uddannelse helt tæt på.
I løbet af studiepraktikkens 2-3 dage får du mulighed for at:
Studiepraktik er for dig, der er i gang med sidste år på en gymnasial uddannelse eller allerede har afsluttet en gymnasial uddannelse.
Du kan også deltage, hvis du er i gang med en erhvervsuddannelse eller har afsluttet en erhvervsuddannelse, som giver adgang til en videregående uddannelse.
UCL afholder studiepraktik i uge 43.
Læs mere og tilmeld dig på studiepraktik.nu.
Studerende for en dag er din chance for at prøve læreruddannelsen af, inden du afgør, om uddannelsen er noget for dig.
Tilbuddet gælder for Læreruddannelsen i Jelling.
På studerende for en dag kan du høre om læreruddannelsen, mærke atmosfæren og danne dine egne indtryk af livet på læreruddannelsen.
Du får en rundvisning af en studievejleder eller en studentervejleder.
Har du særlig interesse i at opleve undervisning eller møde en af underviserne, er det også muligt.
Kom alene, med en gruppe, klasse eller god ven. Vi vil blot gerne vide, hvem og hvor mange I er. Et besøg plejer at være fra et kvarter til et par timer.
Tilmelding til studentervejleder Birgitte Bjerrum Hjerrild bbhj@ucl.dk.