Erhvervsakademiuddannelse
For dig der drømmer om en uddannelse med fokus på sundhed, fødevaresikkerhed, produktudvikling og kemi.
Procesteknolog er en 2-årig uddannelse med fokus på udvikling af fødevare- og mejeriprodukter og deres fremstilling samt processer, kvalitets- og miljøstyring. Du undervises i emner såsom samarbejde og kommunikation, og du får en grundlæggende viden om naturvidenskab.
Under uddannelsen skal du specialisere dig indenfor én af tre studieretninger; fødevareteknologi, mejeriteknologi eller procesteknologi, alt efter hvad der passer bedst til dine fremtidsdrømme.
Vælger du fødevare- eller mejeriretningen kan du blive produktudvikler, arbejde med egenkontrol og/eller produktion. Vælger du procesretningen kan du komme til at arbejde med udvikling af processer, herunder indkøring af nyt procesudstyr.
Alle studieretninger giver god baggrund for at være bindeled mellem forskellige faggrupper i virksomheden, fordi uddannelsen giver sammenhæng mellem teori og praksis.
Det tager to år at blive procesteknolog. Det første halve år er fælles for alle. Det sidste 1 ½ år præger du selv din faglige profil ved at vælge en af de tre studieretninger.
Fællesdelen indeholder to fagområder:
Samarbejde og kommunikation, der med udgangspunkt i studiet og holdet man går på, giver indsigt i samarbejdsformer og måder at kommunikere på. Kommunikation omfatter både mundtlig og skriftlig kommunikation, så man får den grundlæggende viden, der er nødvendig for at udføre forsøg og bagefter dokumentere dem i en rapport og en mundtlig fremlæggelse.
Naturvidenskabelig basisviden giver den grundlæggende viden inden for kemi, mikrobiologi, fysik og statistik, men altid i en praktisk anvendelig sammenhæng med eksempler fra industri og storkøkken. Derudover undervises der i sikkerhed og miljø, produktion og produktionsflow, og der gives eksempler på fremstillingsmetoder inden for de tre studieretninger.
Klik på den studieretning du er intersseret i og læs mere om fagene på retningen.
Du vil komme godt fra start på uddannelsen, hvis du er opmærksom på følgende:
* Emner der er relevante at se nærmere på inden studiestart:
Som studerende på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har du gode muligheder for at få en international profil på din uddannelse. Afhængig af dit uddannelsesvalg kan du deltage i internationale to-ugers moduler, studere et semester i udlandet, være i praktik i udlandet eller deltage i nogle af vores internationale projekter.
Vi lever i en global verden, og du skal efter afsluttet uddannelse kunne konkurrere i denne verden. International viden og erfaring er derfor til stor gavn for dig, men også for samfundet som helhed. Du får indsigt i andre landes udvikling og kulturer, hvilket kan gøre dig mere attraktiv på det danske og det internationale arbejdsmarked.
At studere i en anden kultur er et eventyr, der giver dig erfaringer og færdigheder for livet. Du vil udvikle dig selv, fagligt såvel som personligt, og du vil få venner og kontakter i hele verden.
En af de ting, der i særlig grad kendetegner din uddannelse på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole er, at den er praksisnær. Det giver både udslag i de praksisnære problemstillinger, du arbejder med i undervisningen og i de mange projekter og virksomhedsbesøg, der er gennem studiet. Men den stærke tilknytning til praksis kommer nok mest tydeligt til udtryk i den praktikperiode, som er en vigtig og integreret del af alle UCL’s uddannelser.
Praktikperioden er din chance for at få prøvet din nyerhvervede viden af ’ude i den virkelige verden’. Praktikperioden giver dig samtidig mulighed for at få en god idé om, hvad du vil med din uddannelse. Begge dele er brugbare kompetencer, når du skal ud på jobmarkedet efter endt uddannelse. Du har ikke bare læst en masse teorier, men du har rent faktisk prøvet at arbejde inden for det område, som din uddannelse sigter mod.
Som fødevareteknolog har du mulighed for ansættelse i fødevareindustrien, hvor du kan arbejde med fremstilling af fødevarer, udvikling af nye produkter og egenkontrol. Du kan også blive ansat i en virksomhed, der fremstiller ingredienser til fødevarer.
Din opgave bliver at hjælper kunderne med at få ingredienserne til at fungere optimalt i deres produkt. I det offentlige kan du blive ansat ved fødevarekontrollen eller som underviser på erhvervsuddannelserne inden for fødevarer.
Typiske funktionsområder for fødevareteknologer er:
Du kan også blive teknisk sælger.
Som mejeriteknolog har du mange jobmuligheder inden for mejeriindustrien, maskinfabrikker, salgsorganisationer og producenter af ingredienser til fødevareindustrien - både i Danmark og i udlandet.
Mejeriteknologer arbejder med produktion og udvikling af mejeriprodukter, planlægning af den daglige produktion - herunder bedømmelse af mejeriprodukter, kvalitetskontrol og opfølgning på fødevaresikkerheden, projektering af nye mejerianlæg eller salg og opstart af mejerianlæg i Danmark og udlandet.
Typiske funktionsområder for mejeriteknologer er:
Jobmulighederne er mange og spændende. Vælger du proceslinjen kan du f.eks. blive procesudvikler i fødevare-, kemi- eller biotekindustrien, teknisk support hos leverandører eller kunder til disse industrier, projektleder, holdleder i industrien eller medvirke ved opbygning og indkøring af nye proceslinjer.
Du vil ofte være virksomhedens bindeled mellem de forskellige faggrupper, da du er dygtig til at omsætte teori til praktiske processer.
Typiske funktionsområder for procesteknologer er:
Du kan også blive sælger.
Når du er færdig som procesteknolog, har du mulighed for at læse følgende top up uddannelser:
Fra 2021 indføres der nye adgangskrav for Procesteknologuddannelsen.
Fra optagelsen i 2021 skal alle ansøgere, som søger på baggrund af en 3-årig erhvervsuddannelse, opfylde de specfikke adgangskrav og have bestået Matematik C samt ét af fagene: Kemi C eller Bioteknologi A.
Med en gymnasial uddannelse kan du søge i kvote 1. I kvote 1 vurderes du kun på dit samlede gennemsnit. Du kan også søge i kvote 2, hvis du tænker dit gennemsnit ikke rækker til en plads i kvote 1, og du derfor vil vurderes på andre kvalifikationer.
Har du ikke en gymnasial uddannelse, skal du altid søge i kvote 2.
I kvote 1 sker optagelsen alene på baggrund af eksamensgennemsnit fra den adgangsgivende eksamen.
For at søge ind via kvote 1 skal du have én af følgende eksamener:
Specifikke adgangskrav: Matematik C og enten Bioteknologi A eller Kemi C.
Adgangskvotienten i 2020 via kvote 1:
Standby-plads i 2020:
En adgangskvotient er ikke og må ikke forveksles med et adgangskrav. Adgangskvotienten fortæller, hvad det laveste gennemsnit var blandt de kvote 1-ansøgere, som kom ind på en given uddannelse ved den seneste optagelse.
I kvote 2 bliver du vurderet på følgende kriterier:
I kvote 2 skal du supplere din ansøgning med en beskrivelse af din motivation for at søge studiet.
Motivationsbeskrivelsen må maksimalt fylde 1 A4-side, ift. den motiverede ansøgning lægger vi vægt på følgende:
Ansøgningerne i kvote 2 behandles individuelt.
Udvælgelsen i kvote 2 sker på baggrund af en helhedsvurdering af ansøgernes kvalifikationer og de motiverede ansøgninger. Vær opmærksom på at bilag til kvote 2, skal være uploadet på optagelse.dk senest 15. marts, kl. 12.00
På denne uddannelse er der adgangsbegrænsning.
Ved sommeroptaget optager vi 28 studerende i Odense og 28 studerende i Vejle. Ud af disse optager vi 30% i kvote 1 og 70% i kvote 2.
Vi tager forbehold for oprettelse af uddannelsen, hvis der er for få ansøgere.
Er du ansøger med et dansk eksamensbevis med karakterer efter 13-skalaen, skal du være opmærksom på, at omregningsskalaen fra 13-skalaen til 7-trinsskalen er blevet justeret.
Når du udfylder ansøgningen, vil du blive bedt om at vælge en af de nedenstående studieretninger (afhængigt af, om du søger i Odense eller Vejle). Det er dog ikke bindende, idet du kan nå at vælge om, efter at du har hørt mere om de enkelte studieretningers indhold efter studiestart.
Hvis du mangler et bestemt fag på et bestemt niveau for at kunne optages, kan du stadig søge ind under disse forudsætninger:
Du får svar på din ansøgning via UCL’s optagelsesportal den 28. juli.
Du får kun ét svar. Enten får du et optagelsestilbud, dvs. et tilbud om en studieplads eller en standby-plads fra et uddannelsessted. Eller også får du et afslagsbrev fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT).
På UCL's optagelsesportal kan du følge behandlingen af din ansøgning om optagelse fra den dag, UCL modtager din ansøgning, til ansøgningen behandles og du den 28. juli evt. får tilbudt en studieplads.
På optagelsesportalen kan du se, om din ansøgning er færdigbehandlet eller er i gang med at blive behandlet.
Vil du vide, om du kan få merit?
Læs mere her.
Det er ansøgerens ansvar, at de oplysninger som angives i ansøgningen er korrekte.
Officielle dokumenter som vedhæftes som bilag skal altid, og uden undtagelse, indleveres i deres originale form. Der må ikke skrives på dokumenterne eller ændres i dem.
Det er strafbart at søge om optagelse ved brug af forfalskede dokumenter. UCL vil anmelde hver mistanke om dokumentfalsk til politiet.
Dokumentfalsk er en alvorlig forbrydelse, der kan give op til to års fængsling ifølge straffelovens §172 og permanent bortvisning fra UCL’s uddannelser.
Optagelsen kan kontaktes på tlf.: 63 18 33 33 eller på optagelse@ucl.dk.
Du kan kontakte UCL’s Optagelseshotline, hvis din henvendelse handler om:
Optagelsen kan kontaktes på tlf.: 63 18 33 33 eller på optagelse@ucl.dk.
Uddannelsen har adresse på:
Åbent hus giver dig et indblik i, hvordan det er at være studerende på den aktuelle uddannelse.
Du kan komme og høre om:
Studiepraktikken giver dig mulighed for at opleve livet som studerende på en videregående uddannelse helt tæt på.
I løbet af studiepraktikkens 2-3 dage får du mulighed for at:
Studiepraktik er for dig, der er i gang med sidste år på en gymnasial uddannelse eller allerede har afsluttet en gymnasial uddannelse.
Du kan også deltage, hvis du er i gang med en erhvervsuddannelse eller har afsluttet en erhvervsuddannelse, som giver adgang til en videregående uddannelse.
UCL afholder studiepraktik i uge 43.
Læs mere og tilmeld dig på studiepraktik.nu.
Du er velkommen til at komme på besøg og opleve undervisningen på Procesteknologuddannelsen i Odense eller Vejle.
Studerende for en dag kan give dig afgørende viden, før du beslutter dig for, om procesteknologuddannelsen er noget for dig.
Dagen vil give dig mulighed for at:
Du bestemmer selv, hvor langt dit besøg skal være, og hvad du gerne vil opleve.
Kontakt uddannelsens studievejleder og lav en aftale om et besøg.