Handelsøkonom

Erhvervsakademiuddannelse

Som handelsøkonom bliver du klædt på til et spædende arbejdsliv inden for indkøb og salg i danske og internationale virksomheder. 

 • Strategisk og operationelt indkøb
 • Salg og salgsledelse
 • Bæredygtighed
Varighed 2 år (8 mdr. praktik)
Sted Vejle, Odense
Vejle, Odense
Studiestart September
Næste ansøgningsfrist 5. juli kl. 12
5. juli kl. 12
Kontakt os Kontakt os

Uddannelsen på 3 minutter

Hør hvorfor Jonas og Sofie valgte handelsøkonomuddannelsen 2:45

Arbejdsliv og karriereveje

Fremtidsmulighederne er gode for dig, der vælger at tage en handelsøkonomuddannelse. 

Mange handelsøkonomer får job hurtigt efter afsluttet uddannelse. En væsentlig årsag hertil er, at du gennem det lange praktikophold får en stærk tilknytning til praktikvirksomheden, som ofte ender med at ansætte den praktikant, som i løbet af praktikperioden er kommet godt ind i virksomhedens rutiner og måde at arbejde på.  

Strategisk og operationelt indkøb

Specialisering inden for strategisk og operationelt indkøb fører typisk til ansættelser med stillingsbetegnelser som f.eks.: 

 • Indkøbsassistent 
 • Logistikmedarbejder 
 • Indkøber. 
Salg og salgsledelse
 
Specialet i salg og salgsledelse giver dig gode forudsætninger for at bestride jobs som f.eks.: 
 • Sælger 
 • Salgskonsulent 
 • Key Acccount Assistent 
 • Butikschef. 

Når du har færdiggjort din uddannelse som handelsøkonom har du mulighed for at blive professionsbachelor med en af følgende 1½-årige overbygninger på UCL: 

Innovation og entrepreneurship

International handel og markedsføring

E-handel

International hospitality management

Sport management

Du kan også tage en bacheloruddannelse i udlandet.

3 hurtige til en færdiguddannet

Marc er oprindeligt uddannet handelsassistent og arbejdede i nogle år i møbelbranchen som konsulent, før han startede på handelsøkonomuddannelsen.

Under studiet var han i praktik i 8 måneder i Sparekassen Sjælland-Fyn, hvor han nu har fået job som dataanalytiker.  

Uddannelsesforløb og praktik

Handelsøkonom er en 2-årig uddannelse, som klæder dig på til at kunne arbejde inden for indkøb eller salg. Det kan være i både detailhandel, web-shops, handels- og produktionsvirksomheder.

Under uddannelsen opnår du viden inden for bl.a. erhvervsøkonomi, international handel og kultur, kommunikation og virksomhedens organisering og strategi. 

Du lærer at vurdere virksomhedens idé, mål og strategi samt at vurdere driftsøkonomiske problemstillinger og planlægge og gennemføre forskellige analyser. 

Drømmer du om at blive indkøber, vil du med specialiseringen 'strategisk og operationelt indkøb' lære om leverandørstrategi, leverandørsamarbejde, leverandørevaluering og forhandlingsteknik.

Kultur og internationale markeder
 
Du vil ligeledes arbejde med kulturforståelse, handelskutymer og regler for at kunne begå sig på internationale markeder.

Ledelse og koordinering

Du vil også tilegne dig viden og forståelse for ledelsens ansvar for planlægning og koordinering af opgaver i forhold til såvel leverandører, virksomhedens afdelinger og egne medarbejdere. 

Speciale testes af i praktikken
 
Det vil selvfølgelig være en naturlig forlængelse af dit specialefag, hvis du søger praktikstilling inden for den ønskede specialeretning. 

Drømmer du om at gøre karriere inden for salgsledelse, får du en god start på karrieren med en handelsøkonomuddannelse med specialisering i salg og salgsledelse.  

Relationer og samarbejde
 
Der er mange sider der skal tænkes ind i en salgssituation. Moderne salg handler om at skabe længerevarende relationer.

I en foranderlig verden med skarp konkurrence er det samarbejdet mellem kunde og leverandør, der for alvor skaber de optimale resultater. 

Gode salgsværktøjer
 
Derfor får du, udover en grundig træning i salgs- og kommunikationsteknikker, også et solidt kendskab til såvel Key Account Management, Customer Relationship Management (CRM), salgsledelse samt kundeservice.
 
Salgstræning handler om at øge din evne til at forstå, hvad der kan ligge bag forskellige former for adfærd ved kommunikation mellem mennesker.

En af handelsøkonomuddannelsens store styrker er, at du får tæt tilknytning til en virksomhed gennem dit 8 måneder praktikforløb.

Praktisk information 

 • Praktikken finder sted på 3. og 4. semester og har en varighed af 8 måneder. 
 • Du er selv ansvarlig for at finde en praktikplads. 
 • Praktikperioden er med løn. 

Om praktikken 

Praktikperioden på handelsøkonomuddannelsen er din chance for at få prøvet din nyerhvervede viden af i den virkelige verden, hvor du får mulighed for at varetage samme opgaver som en færdiguddannet handelsøkonom. 

Du udvikler dig både fagligt og personligt under praktikperioden og får et godt billede af, hvad du vil med din uddannelse, når du er færdig.  

Teori og praksis går hånd i hånd

Dine erfaringer fra praksis er meget værdifulde, når du skal ud på jobmarkedet efter endt uddannelse. Du har ikke bare læst en masse teorier, men du har rent faktisk prøvet at arbejde inden for det område, som din uddannelse sigter mod.   

En praktikplads er desuden en enestående chance for at udvide dit netværk i erhvervslivet og er ofte en direkte vej ind på arbejdsmarkedet efter studiet.  

Du har også mulighed for at tage din praktik i udlandet.

Som studerende på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har du gode muligheder for at få en international profil på din uddannelse f.eks ved at tage din praktik i udlandet.

Vi lever i en global verden, og du skal efter afsluttet uddannelse kunne konkurrere i denne verden. International viden og erfaring er derfor til stor gavn for dig, men også for samfundet som helhed. Du får indsigt i andre landes udvikling og kulturer, hvilket kan gøre dig mere attraktiv på det danske og det internationale arbejdsmarked.

At opleve en anden kultur er et eventyr, der giver dig erfaringer og færdigheder for livet. Du vil udvikle dig selv, fagligt såvel som personligt, og du vil få venner og kontakter i hele verden.

Læs mere om dine muligheder her

Se uddannelsens studieordning, semesterbeskrivelser og øvrige dokumenter.

Se studiedokumenter

Semesteroversigt

Praktik Undervisning

International handel og kultur - 5 ECTS 

Indkøb og logistik - 10 ECTS 

Salg og markedsføring - 10 ECTS 

Erhvervsøkonomi - 5 ECTS.  

Strategi og forretningsforståelse - 5 ECTS 

Erhvervsøkonomi - 5 ECTS 

Ledelse og samarbejde - 5 ECTS 

Kommunikation - 5 ECTS 

Specialeretning - 10 ECTS. 

Praktik - 30 ECTS. 

Praktik - 15 ECTS 

Afsluttende eksamensprojekt - 15 ECTS.   

Byg ovenpå uddannelsen og bliv bachelor

Når du er færdig som handelsøkonom, kan du læse videre på en overbygning og blive professionsbachelor på kun 1½ år. Se dine muligheder i kassen til højre.

Top up uddannelser (1,5 år)

Studiested og studieliv

Campus ligger meget centralt - tæt på både gågaden, Bryggen, banegården og Streetfood Vejle.

 

UCL Boulevarden
Boulevarden 25
7100 Vejle

Campus

UCL’s campus på Boulevarden ligger centralt i studiebyen Vejle. Her har du fx ikke langt til den hyggelige gågade og centret Bryggen, eller til lækker mad i Vejle Streetfood og kreative fællesskaber i Spinderihallerne. DGI Huset med svømmehal og andre sportsfaciliteter er næsten på den anden side af gaden, så der er god mulighed for motion. Og så kan du invitere kammeraterne med i Mariaparken.

300 Studerende
9 Uddannelser

Iværksætterdrømme?

Drømmer du om at skabe egen virksomhed eller udvikle videre på din forretningsidé, mens du er studerende?

Så kan du blive en del af Spinderihallernes virksomhedsfællesskab. Her har UCL et lille kontormiljø, hvor du kan sidde sammen med andre iværksætterlystne studerende. I Spinderihallerne finder du også prototypeværkstedet FabLab, hvor du kan bruge de nyeste digitale teknologier. 

SPOT

På UCL’s campus på Boulevarden finder du den hyggelige fredagsbar Spot. Fredagsbaren er drevet af studerende, der i løbet af semestret byder indenfor til en gang at drikke og en god sludder og hygge med studiekammeraterne. Der bliver også inviteret til events og fester i forbindelse med fx Halloween, ligesom de også gerne lægger kræfter i en god FIFA-turnering eller et standup-arrangement.

Events på tværs af campusser

Med en placering næsten dør om dør med UCL’s campus på Boulevarden vil du som studerende på Vestre Engvej også kunne opleve et endnu større studiefællesskab, når der afholdes arrangementer og events på tværs af campusserne. Både fredagsbarerne og studiemiljøkoordinatorerne arrangerer løbende både semesterstartfester, konkurrencer og andre fede events på tværs.

Campus ligger tæt på både centrum og havneområdet og lige ved banegården og Storms Pakhus.

 

UCL Seebladsgade
Seebladsgade 1
5000 Odense C

Oplev campus på 1 minut

Som studerende på UCL's campus i Seebladsgade bliver du en del af et aktivt studiemiljø med 3500 studerende og mere end 35 uddannelser. 

Campus ligger i centrum af Odense tæt på banegården, omgivet af byliv, foreningsliv og kultur. Du får adgang til gode studiefaciliteter, og der er rig mulighed for at deltage i fede events og aktiviteter - både på campus og i byen.

3.500 Studerende
35 Uddannelser

Iværksætterdrømme?

Boxen er UCL’s kreative iværksættermiljø på Seebladsgade. Drømmer du om at blive iværksætter eller udvikle på en idé, har du her mulighed for prøve koncepter af og realisere dine drømme. Boxen er et åbent kontorfællesskab, hvor du kan gøre brug af de gode rammer og ikke mindst sparring fra dine medstuderende og fagfolk. Der er rig mulighed for netværk og adgang til en masse nyttig viden.

BeerBox

BeerBox er fredagsbaren på UCL Seebladsgade. Baren er drevet af frivillige studerende fra campus. Du finder BeerBox i nabobygningen mellem campus og Storms Pakhus, og den er åben hvert semester om fredagen. 

Der arrangeres løbende events i forbindelse med fx studiestart, Halloween og jul. BeerBox er et hyggeligt sted, hvor du kan møde andre studerende og nyde en øl i selskab med vennerne.

Labs på campus

På vores campus på Seebladsgade finder du et stort udvalg af laboratoriemuligheder, hvor du kan få hands-on erfaring med den praktiske del af din uddannelse. I FabLab kan du udvikle prototyper med bl.a. laser cuttere og 3d-printere. Afhængig af din uddannelse har du også adgang til labs som MediaLab med fotoudstyr og greenscreen eller NeuroLab, hvor du kan arbejde med eye-tracking. 

Adgangskrav og ansøgning

Vi optager 50 % i kvote 1 og 50 % i kvote 2. 

Uden en gymnasial uddannelse, skal du altid søge i kvote 2. 

Adgangskvotient ved seneste optag

Vi tager forbehold for oprettelse af uddannelsen ved for få ansøgere.

I kvote 1 sker optagelsen alene ud fra dit eksamensgennemsnit fra én af følgende eksamener:  
STX, HF, HHX, HTX, EUX, GIF.

Specifikke adgangskrav: Bestået: Engelsk C.

Kvote 1 - generel information

I kvote 2 bliver du optaget på en samlet vurdering af dine kvalifikationer – eksamen, erhvervserfaring, motivation m.m.

Adgangsgivende eksamen

Gymnasial eksamen 
STX, HF, HHX, HTX, EUX, GIF.  
Specifikke adgangskrav: Bestået: Engelsk C.

Relevant 3-årig erhvervsuddannelse
Du kan søge ind med følgende uddannelser uden nogen specifikke adgangskrav:

 • Detailhandelsuddannelsen (med specialer)
 • Eventkoordinator (trin 2 hvis gl. ordning)
 • Generel kontoruddannelse
 • Gourmetslagter (med specialer)
 • Handelsuddannelse (med specialer)
 • Kontoruddannelse (med specialer)

 
Erhvervsuddannelse på mindst 3 år 
Alle fuldførte erhvervsuddannelser på min. 3 år.  
Specifikke adgangskrav: Bestået: Engelsk C og enten Matematik D eller Erhvervsøkonomi D. 

Udenlandsk eksamen
Udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen (inkl. IB), der kan sidestilles med en dansk adgangsgivende eksamen.

Udenlandsk eksamen
Sprogkrav

Ingen adgangsgivende eksamen
Har du ikke en adgangsgivende eksamen eller opfylder du ikke de specifikke adgangskrav, kan du få foretaget en individuel kompetencevurdering (IKV).

Individuel kompetencevurdering

Kvote 2 kriterier

Vi lægger vægt på:

 • Karaktergennemsnit adgangsgivende eksamen. 
 • Karakterniveau specifikke adgangskrav. 
 • Motiveret ansøgning.
 • Barselsorlov, min. 6 mdr. sammenlagt.
 • Beståede eksamener på andre uddannelser, min. 30 ECTS.
 • Erhvervserfaring, min. 6 mdr. fuldtidsarbejde. 
 • Højskoleophold, min. 6 mdr. i sammenhæng.
 • Udlandsophold, min. 6 mdr. i sammenhæng.
 • Militærophold, min. 6 mdr. sammenlagt.

Krav til dokumentation

Motiveret ansøgning
Vi anbefaler dig at lave en motiveret ansøgning (max 1 A4-side) med fokus på:

 • En personlig introduktion af dig selv. 
 • Hvad bringer dig til studiet/professionen. 
 • Hvorfor du gerne vil være Handelsøkonom, samt hvordan du har fundet frem til, at du vil være Handelsøkonom. 
 • At du har gjort noget aktivt for at afklare, om studiet/jobbet er noget for dig. 

Kvote 2 - generel information

Sådan søger du ind

Du skal søge ind via optagelse.dk.
Her finder du også vejledning til ansøgningsskema.
optagelse.dk

UCL's guide til ansøgning

Svar på din ansøgning

Du får svar på nemStudie 28. juli. Dog fredagen før, hvis 28. juli er en lørdag eller søndag. Følg din ansøgning på nemStudie.dk

FAQ om svar

Ansøgningsfrister

Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00

Bilag skal vedhæftes inden fristens udløb sammen med ansøgningen.

KOT nr. til ansøgning

Odense
september 74625

Vejle
september 74630

Kontakt og vejledning

Optagelsesvejledning

63 18 33 33

Mandag og onsdag: 13.00-15.00 Torsdag: 10.00-12.00

Optagelse fra A til Z

På siden optagelse og vejledning har vi samlet al information om optagelse.

Du kan altid kontakte os på mail, chat eller via din ansøgning på nemStudie.dk.

Optagelse og vejledning

Book en vejledning

30 minutters face to face vejledning om optagelse og adgangskrav.

Seebladsgade 1, Odense C.

Book vejledning

SU

Udannelsen giver ret til SU.

Vejledning og ansøgning på su.dk

Specialpædagogisk støtte

Der er særlige muligheder for støtte, hvis du har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

SPS – Specialpædagogisk Støtte

Besøg uddannelsen

Studerende for en dag

Studerende for en dag er for dig, der går på eller har afsluttet en ungdoms- eller erhvervsuddannelse -  og går med seriøse overvejelser om en af UCL’s uddannelser.

Studerende for en dag

Studiepraktik uge 43

Studiepraktik er for dig der går på sidste år på en gymnasial uddannelse eller har afsluttet en gymnasial uddannelse. Eller en erhvervsuddannelse, som giver adgang til en videregående uddannelse.

Studiepraktik

Åbent Hus

Til Åbent Hus møder du studerende, undervisere og vejledere. De fortæller om uddannelsens indhold, praktik, karriereveje, studieliv, optagelse samt økonomi og støttemuligheder.

Åbent Hus

For virksomheder

Få en praktikant

Som virksomhed kan du få en studerende i praktik i din virksomhed i 3-12 måneder afhængig af uddannelsen.

Den studerende skal i praktikken indgå i den daglige drift og være med til at løse arbejdsopgaver i din virksomhed.

Fordele for virksomheden

 • Få tilført ny viden til din virksomhed
 • Prøv en potentiel kommende medarbejder af
 • Få en eksra ressource i en travl hverdag
Få en praktikant

FAQ

Hvad laver en handelsøkonom?

Lignende uddannelser