Professionsbachelor
Vil du have et fast job i de 4 år, du uddanner dig til lærer? Så søg ind på UCL's traineelæreruddannelse.
Længde:
Sted:
Ansøgningsfrist:
Studiestart:
På traineelæreruddannelsen får du ekstra tæt kobling mellem teori og praksis, idet du er ansat på en skole i en traineestilling i de 4 år, du uddanner dig til lærer.
Med traineelæreruddannelsen er du sikret:
Der stilles store krav til dig, der optages på traineelæreruddannelsen, idet du skal levere varen 100 procent både på din kommende arbejdsplads og på dit studium.
Det kræver, at du har et talent for at kunne motivere og lære fra dig. Det er en fordel, hvis du allerede har erfaring med at arbejde med børn og unge fx som underviser, medhjælper eller frivillig leder.
Traineelæreruddannelsen er et samarbejde mellem Læreruddannelsen i Jelling og Fredericia og forventeligt andre kommuner.
Første undervisningsfag for årgang 20 er dansk 1. – 6. klasse.
Traineestillinger i Fredericia Kommune
Stillinger bliver slået op i løbet af foråret.
Aftalen med andre kommuner vil blive beskrevet, når den er på plads.
Som studerende på traineelæreruddannelsen er du ansat på en folkeskole i Fredericia eller Vejle Kommune under hele din uddannelse.
Som traineestuderende bliver du en naturlig del af arbejdsfællesskabet på den skole, hvor du er ansat.
På skolen bliver du knyttet til en erfaren lærer, som bliver din makker gennem hele dit forløb.
Som traineelærer har du en månedlig indkomst på ca. 7100 kr. plus SU, hvis du er berettiget til det.
Hvis du får en traineestilling starter dit ansættelsesforhold 1. august - en måned før dit studium starter i september.
Du vil således først kunne søge SU fra september, men være lønnet med ca. 7100 kr. fra 1. august. Du er dog bagudlønnet og skal altså derfor sikre dig økonomisk i august måned.
Som studerende på traineelæreruddannelsen kan du søge om et ungdomskort, der kan give dig rabat på offentlig transport mellem dit uddannelsessted og din bopæl. Har du to uddannelsessteder kan du søge om et sekundært kort til uddannelsessted nr. 2 (forlagt undervisning).
Læs mere om ungdomskortet på ungdomskort.dk
Du kan søge om kilometerpenge, hvis du har særlig lang transport eller transporttid, eller hvis der ikke er offentlig transport mellem din bopæl og dit uddannelsessted. Betingelsen for kilometerpenge skal være opfyldt hovedparten af ugens dage, da kilometerpenge gives til den daglige befordring.
Læs mere om, hvordan du kan søge om kilometerpenge på ungdomskort.dk.
På traineelæreruddannelsen specialiserer du dig inden for 3 undervisningsfag. I løbet af uddannelsen har du også 4 specialiseringsmoduler.
I Fredericia Kommune kan du blive ansat på en af 4 folkeskoler, som hver især er delt på flere matrikler. De 4 folkeskoler er:
Alle skoler har forskellige linjer for de ældste elever – fx linjerne International – global, Innovation & design, idræt samt Art og musik.
Du kan læse mere om folkeskolerne i Fredericia på Fredericia Kommunes hjemmeside.
Ud over 3 undervisningsfag og 4 specialiseringsmoduler har du de første 3 år på traineelæreruddannelsen forløbet lærernes grundfaglighed. Derudover har du 3 praktikforløb og et bachelorprojekt.
2 dage om ugen har du uddannelsesaktiviteter på Læreruddannelsen i Jelling.
De resterende 3 dage om ugen underviser du om formiddagen sammen med en uddannet lærer på en skole i Fredericia Kommune. Om eftermiddagen foregår der særlige uddannelsesaktiviteter for dig og dine medstuderende i Fredericia.
!OBS Den kommende årgang 2021 har dansk som første undervisningsfag med mulighed for aldersspecialisering til ind- og udskolingen. Det andet undervisningsfag er natur/teknologi, mens det tredje er valgfrit ud fra det aktuelle udbud det pågældende år.
Som studerende, på traineelæreruddannelsen (Fredericia-modellen), starter du med dit indgangsfag.
Herunder kan du læse mere om de fag, der findes inden for læreruddannelsen.
Engelsk (1.-6. klassetrin eller 4.-10. klassetrin)
Idræt (1.-6. eller 4.-10. klasse)
Du skal opfylde specifikke krav for at kunne vælge de forskellige undervisningsfag. De krav kan du læse om på retsinformation.dk.
Du behøver blot at have haft et af de nævnte fag. På fagets niveau (A, B eller C) skal faget som minimum være bestået.
Hvis du ikke opfylder adgangskrav til faget, kan du på VUC få en individuel vurdering af dine kompetencer, så du ikke bruger tid på at lære noget, du allerede kan i forvejen. Dit lokale VUC kan vurdere dit faglige niveau op mod målene for konkrete fag på gymnasiale niveau (HF/STX).
Du har 4 specialiseringsmoduler i løbet af traineelæreruddannelsen. På de sidste 2 moduler kan du vælge at tone modulerne i 2 forskellige retninger.
Traineelæreruddannelsens 4 specialiseringsmoduler er:
I de 2 sidste specialiseringsmoduler vedr. åben skole og læringsteknologier får du som studerende mulighed for at fordybe dig i et af 2 spor:
Alle studerende får generel viden om åben skole og læringsteknologier og bruger den generelle viden specifikt indenfor performance- eller sciencesporet i et samarbejde med de aktører i Fredericia Kommune, som UCL og Fredericia Kommune laver samarbejdsaftaler med.
Der er lavet samarbejdsaftaler med Musical Akademiet, Business Fredericia og Fredericia Maskinmesterskole. Derudover vil også kulturinstitutioner i Fredericia være aktører i specialiseringsmodulerne.
Lærernes grundfaglighed er et gennemgående fag de første 3 år af uddannelsen.
I faget er der fokus på, at du får almene kompetencer til at tage vare på skoleelevers læring, udvikling, trivsel og dannelse ud fra den enkelte elevs behov og forudsætninger.
Det er et fag, som blandt andet drejer sig om pædagogiske, psykologiske og didaktiske aspekter af lærerarbejdet. Derudover er der fokus på specialpædagogik og undervisning af tosprogede.
Lærernes grundfaglighed har 6 moduler:
Uddannelsen byder på i alt 18 ugers praktik fordelt over 3 perioder. Praktikken foregår på en anden skole end den, hvor du er ansat i en traineestilling.
På både 2., 3. og 4. studieår skal du i praktik i 6 uger.
Praktikken foregår i grupper og på en anden skole end din ansættelsesskole.
Du har ikke undervisning på læreruddannelsen i praktikperioden, men du fortsætter i praktikperioden i dit ansættelsesforhold på den skole, hvor du er ansat i en traineestilling.
Din løn er den samme i praktikperioden som i den resterende del af dit uddannelsesforløb.
I løbet af praktikken får du mulighed for at planlægge og gennemføre forskellige undervisningsforløb.
Praktikperioderne har forskellige temaer. I løbet af de 3 praktikforløb arbejder du fx med:
Gennem hele praktikperioden er du tilknyttet en vejleder på praktikstedet.
2 af de 3 praktikperioder afsluttes med eksternt bedømt praktikeksamen. Det skal være med til at sikre et godt og relevant udbytte af praktikken.
Praktikken er ulønnet, men du får din SU med.
Langt de fleste læreruddannede begynder med et lærerjob i folkeskolen, på fri- og efterskoler eller på privatskoler, men karrieremulighederne er mange.
Som lærer kan du både komme til at arbejde med små og store børn, unge og voksne.
Ca. 2/3 af de færdiguddannede lærere arbejder i folkeskolen.
De fleste af de øvrige lærere arbejder også med undervisning.
De arbejder hovedsageligt på friskoler, private skoler, efterskoler, erhvervsskoler, højskoler, sociale institutioner og voksenuddannelsesinstitutioner.
Folkeskoler, friskoler og privatskoler dækker alt fra den lille byskole til storbyskolen med mere end 1000 elever.
Alsidigheden i jobbet er stor. Du arbejder både med børn med særlige evner og børn med særlige behov.
Din primære opgave bliver at undervise. Du kan undervise i flere forskellige fag og på forskellige klassetrin. Du har derfor i høj grad mulighed for at forene din interesse for undervisning med faglige interesser.
Lærerjobbet i folkeskolen og på fri- og privatskoler handler dog også om andet end at undervise.
Det handler også om social omsorg og om at være med til at danne de næste generationer. Og så bliver du også udfordret på din evne til at skabe resultater med andre mennesker.
Samarbejdet med forældre og kolleger spænder bredt. Fra skole/hjem-samtaler og ekskursioner til lærermøder og samarbejde i lærerteams på tværs af faginteresser.
Efterskoler er for 14-18-årige elever, der går i 8.-10. klasse. Eleverne bor på skolen, og dermed flyder undervisning og fritid mere sammen, end tilfældet er i folkeskolen og på fri- og privatskoler. Det giver dig andre udfordringer som lærer, og samtidig også unikke muligheder for at komme tættere på dine elever.
Erhvervsskoler er for unge, der er i gang med en faglig uddannelse til f.eks. tømrer, frisør eller elektriker. Her kan du undervise i fx dansk, matematik eller engelsk.
På højskoler, sociale institutioner og voksenuddannelsesinstitutioner kan du både undervise unge og ældre.
Inden for skoleverdenen kan du vælge at specialisere dig. Du kan både vælge at gå ledervejen eller i en pædagogfaglig retning. Lærere arbejder fx også som:
Læreruddannelsen åbner for mange efter- og videreuddannelsesmuligheder. Den giver adgang til at tage diplomuddannelser og masteruddannelser på danske og udenlandske universiteter - fx:
(Indsæt følgende faktaboks, som kan placeres ved siden af ovenstående tekst)
Læs mere om videreuddannelsesmuligheder hos UCL, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet:
Hvis du vil søge ind på traineelæreruddannelsen er der 2 ansøgningsprocesser, du skal igennem.
Den første er ansøgning til Læreruddannelsen i Jelling. Den anden er ansøgning om en traineestilling på en skole i Fredericia.
Det kræver positivt svar på begge ansøgninger for at blive optaget på traineelæreruddannelsen.
Selvom du ikke bliver tilbudt en traineestilling, vil du blive tilbudt at påbegynde læreruddannelsen som ordinær studerende på Læreruddannelsen i Jelling, såfremt du opfylder optagelseskravene.
Stillingsopslag til traineestillinger bliver slået op i foråret.
Der foregår i øjeblikket forhandlinger med flere kommuner om traineepladser.
Vi forventer at have ledige pladser på læreruddannelsen efter 28. juli.
Derfor kan vi anbefale dig at sende en ansøgning via optagelse.dk, selvom du skulle have søgt via kvote 2.
Du vil blive kontaktet af UCL, for at du kan tilkendegive, at du er interesseret i en traineestilling.
I kvote 1 vurderes du kun på dit samlede gennemsnit fra en adgangsgivende eksamen. Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager man dem med de højeste eksamensgennemsnit.
Kvote 2 skal du søge, hvis dit gennemsnit er under 7. Har du en gymnasial eksamen, behøver du kun at sende os dit eksamensbevis. Du vil primo april, blive inviteret til en optagelsessamtale. Samtalerne finder sted i ugerne 17-21. Læs om optagelsessamtalerne her.
Søger du med andet adgangsgrundlag, skal vi have alle relevante dokumenter for at vurdere din ansøgning.
Har du ikke en adgangsgivende eksamen eller har du en udenlandsk eksamen, skal du også søge via kvote 2. Læs mere om det under IKV - Individuel kompetencevurdering og Optagelse med udenlandsk eksamen.
For at søge via kvote 1, skal du have en af følgende eksamener med et eksamensgennemsnit på minimum 7:
Har du under 7 i eksamensgennemsnit, skal du søge via kvote 2.
I kvote 2 skal du opfylde et af følgende adgangskrav:
Grundet Covid-19, vil optagelsessamtalerne forløbe anderledes end normalt.
Du vil modtage en invitation, hvor skal du booke tid til en optagelsessamtale, efter vi har modtaget din ansøgning.
Samtalen vil tage udgangspunkt i en case hvor til der er refleksionsspørgsmål tilknyttet.
Selve samtalen vil forløbe som en onlinesamtale af en varighed på 30 min.
Dagen inden onlinesamtalen vil du pr. mail modtage en mødeindkaldelse til samtalen med vedhæftet casen. Her er det vigtigt, at du tester at du kan deltage i mødet, samt dit webkamera og lyd virker inden samtalen.
Det forventes at du skal være klar 15. min inden den bookede samtale.
Du vil blive vurderet på 6 domæner under samtalen på baggrund af casen: Motivation, Samarbejdsevne og personlig integritet, Etisk formåen, Faglig tekstlæsning og teksthåndtering, Kognitiv formåen og Kommunikationsevne.
Du kan læse mere om optagelsessamtalerne her
På denne uddannelse er der frit optag. Det betyder, at alle ansøgere, der opfylder adgangskravene, og som har søgt rettidigt, vil blive tilbudt en studieplads.
Det betyder i praksis, at alle, der kan optages igennem kvote 1 (med minimum 7 i optagelseskvotient), optages.
Du skal opfylde specifikke krav for at kunne vælge de forskellige undervisningsfag på læreruddannelsen. De krav kan du læse om på retsinformation.dk.
Du behøver blot at have haft et af de nævnte fag. På fagets niveau (A,B eller C) skal faget som minimum være bestået.
På denne uddannelse optager vi ikke på betingelse af, at du består et adgangskrav eller et specifikt fag senere end ansøgning-/bilagsfristen den 5. juli kl. 12 – heller ikke hvis du søger i kvote 2. Hvis ikke vi modtager dokumentation herfor, inden den 5. juli kl. 12, får du afslag om optagelse. Du kan derfor ikke supplere i sommerferien eller i løbet af efteråret.
Er du ansøger med et dansk eksamensbevis med karakterer efter 13-skalaen, skal du være opmærksom på, at omregningsskalaen fra 13-skalaen til 7-trinsskalen er blevet justeret.
Du får svar på din ansøgning via Nemstudie den 28. juli.
Du får kun ét svar. Enten får du et optagelsestilbud, dvs. et tilbud om en studieplads eller en standby-plads fra et uddannelsessted. Eller også får du et afslagsbrev fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT).
På Nemstudie kan du følge behandlingen af din ansøgning om optagelse fra den dag, UCL modtager din ansøgning, til ansøgningen behandles og du den 28. juli evt. får tilbudt en studieplads.
På Nemstudie kan du se, om din ansøgning er færdigbehandlet eller er i gang med at blive behandlet.
Det er ansøgerens ansvar, at de oplysninger som angives i ansøgningen er korrekte.
Officielle dokumenter som vedhæftes som bilag skal altid, og uden undtagelse, indleveres i deres originale form. Der må ikke skrives på dokumenterne eller ændres i dem.
Det er strafbart at søge om optagelse ved brug af forfalskede dokumenter. UCL vil anmelde hver mistanke om dokumentfalsk til politiet.
Dokumentfalsk er en alvorlig forbrydelse, der kan give op til to års fængsling ifølge straffelovens §172 og permanent bortvisning fra UCL’s uddannelser.
Optagelsen kan kontaktes på tlf.: 63 18 33 33 eller på optagelse@ucl.dk.
Du kan kontakte UCL’s Optagelseshotline, hvis din henvendelse handler om:
63 18 33 33 (telefontid: Mandag-torsdag kl. 10-12) eller optagelse@ucl.dk.
Du kan kontakte Læreruddannelsen i Jelling, hvis din henvendelse handler om uddannelsens indhold.
Annette Falk
Uddannelseschef, Lærer- og pædagoguddannelsen i Jelling
24 94 75 03, falk@ucl.dk.
Birgitte B. Hjerrild
Uddannelsesleder, Læreruddannelsen i Jelling
51 33 01 19 eller bbhj@ucl.dk.
Åbent hus giver dig et indblik i, hvordan det er at være studerende på den aktuelle uddannelse.
Du kan komme og høre om:
Studiepraktikken giver dig mulighed for at opleve livet som studerende på en videregående uddannelse helt tæt på.
I løbet af studiepraktikkens 2-3 dage får du mulighed for at:
Studiepraktik er for dig, der er i gang med sidste år på en gymnasial uddannelse eller allerede har afsluttet en gymnasial uddannelse.
Du kan også deltage, hvis du er i gang med en erhvervsuddannelse eller har afsluttet en erhvervsuddannelse, som giver adgang til en videregående uddannelse.
UCL afholder studiepraktik i uge 43.
Læs mere og tilmeld dig på studiepraktik.nu.
At starte på et nyt studie kan være overvældende. Her kan du finde en introduktion til de forskellige UCL campusser og hvad du kan møde som studerende.